18:15

Vedums AIS

Referat: Elmer/Fåglums FK - Vedums AIS

Ny seger mot Elmer/Fåglum!

Vår långa svit av förlustfria matcher förlängdes ytterligare i och med gårdagens seger mot Elmer/Fåglum med 2-1 (2-0) på bortaplan. Vi dominerade totalt i den första halvleken och borde kanske redan där ha avgjort matchen. De yttre förutsättningarna i den andra halvleken gjorde tyvärr att vi till största del fick ägna oss åt försvarsspel då det helt plötsligt började hällregna och blåsa orkanvindar!

Med maximal utdelning kunde vi faktiskt ha haft 2-0 redan efter fem minuter. Då hade nämligen Daniel Möller redan kommit runt två gånger på sin högerkant och serverat Jonas Aronsson respektive Klas Boman varsitt jätteläge. Ingen tur där inte, men ledningsmålet kom istället lite senare när stekhete Boman fick vända upp strax utanför straffområdet och smälla in en stenhård vänster. För tillfället har vi flera spelare som ensamma kan skapa målchanser åt oss och Boman är definitivt en av dem!

Hemmalaget uppträdde oväntat håglöst även fortsättningsvis och vi fick bra betalt för vårt aggressiva försvarsspel. Elmer/Fåglum är samtidigt ett lag som snabbt kan utnyttja motståndarnas misstag och vi försökte vara väldigt uppmärksamma på deras djupledsspel. Chansmässigt skapade de egentligen inte så mycket mer än en del fasta situationer och där uppkom inga direkta farligheter. Istället kom 2-0 ganska logiskt efter ca en halvtimme, då ett hårt inlägg styrdes i mål av en hemmaförsvarare.
Totalt sett en mycket bra första halvlek från vår sida där matchen kanske tom skulle kunna varit avgjord om vi haft mer skärpa i avsluten. Den andra halvleken blev som bekant något helt annat med tanke på att väderomständigheterna var som förbytta. Vi ställde tidigt in oss på att kriga för segern i den andra halvleken och efter en lite darrig inledning fick vi sedan ganska bra koll på händelserna. Tyvärr föll vi ibland lite för ofta in i gamla synder där vi slarvade med enkla passningar och blev av med bollen på mittplanen. Vi gick heller inte alltid in på kropp i närkampsspelet och då blir det genast svårare att försvara sig på att bra sätt. Elmer/Fåglum använde sig nästan annars uteslutande av långa bollar och de nickade vi undan i nästan 100% av fallen.

Vid ett tillfälle ville hemmalaget ha straff sedan Johannes Sandberg hamnat i närkamp med en Elmerspelare, men annars var det vi som skapade halvlekens två bästa målchanser så långt. Först hade Klas Boman ett jätteläge att döda matchen efter en fin kontring, men hans avslut tog i stolpen. Gustav Josefsson blev sedan avvinkad för offside när han slog in returen .
Kort därefter fick inhopparen Daniel Johansson ett precis lika bra läge att punktera tillställningen, men han stressades till att använda sin något (!) sämre högerfot och vill nog helst bara glömma den missen!

Istället gjorde Johannes Sandberg sitt första misstag sedan dagen då Jesus gick i kortbyxor då han kom fel i en utrusning. Han kolliderade med en motståndare och bollen gick ut till en hemmaspelare som ur liten vinkel kunde placera in bollen i tomt mål. De återstod då endast några få minuter och de spelade vi av på ett bra sätt.

Helt klart borde vi ha avgjort den här matchen tidigare, med tanke på vilka jättechanser vi skapar, men det är samtidigt nyttigt för oss att också hamna i pressade situationer. Vädret omöjliggjorde det för oss att spela vårt vanliga spel i den andra halvleken, men jag tycker ändå att vi har rätt att kräva mer av varandra i vissa avseenden. Å andra sidan kan man inte alltid prestera på topp i 90min och sett över hela matchen tycker jag att vi vinner klart rättvist. Fyra raka segrar under höstinledningen mot tufft motstånd är naturligtvis fullständigt enastående, men det återstår fortfarande många matcher. Ändå skönt att vi klarat den här perioden på det här sättet utan att mentalt vika ner oss och nu ska det bli skönt att för första gången på länge få en hel vecka mellan matcherna.

Redan nu är det dags att börja sikta in oss på nästa match mot Främmestad. I vårens möte gjorde vi kanske säsongens sämsta insats och vi ska vara väldigt glada som vann den gången. Ödmjukhet och hårt jobb kommer därför att bli ledorden den kommande veckan och vi ska nu verkligen göra allt för att komma maximalt förberedda till den matchen. Ingen ska tillåtas segla iväg och tro att det bara är att ställa ut skorna framöver, utan det kommer att krävas samma arbetsinsats gång på gång om vi vill vara med högt upp i tabellen när säsongen summeras.

Samtliga gjorde åter en bra match igår, framförallt i den första halvleken. Sedan finns det definitivt detaljer som vi ska försöka förbättra till nästa match, men det är en styrka att vinna även när inte allt klaffar. I gårdagens match saknades trion Peter Wallin, Johan Andersson och Erik Haglund och det visar också på en bredd som kan bli avgörande när det nu kommer skador och avstängningar framöver. En annan häftig detalj är att sex spelare i gårdagens trupp, varav fyra startade matchen, är födda 1991 eller senare och det värmer lite extra i hjärtat!